"Не обманюйтесь: лихі товариства псують добрі звичаї, Протверезіться, як належить, і не грішіть; бо, на сором вам кажу, деякі з вас не знають Бога"
(апостол Павло (1Кор. 15, 33-34))
офіційний веб-сайт Львівсько-Сокальської єпархії
Радіо Град Лева

Останні надходження

17 червня 2018  16:49
У неділю 3-тю після П'ятидесятниці Високопреосвященний митрополит Димитрій звершив Божественну Літургію у Покровському кафедральному соборі
17 червня, у неділю 3-тю після П'ятидесятниці, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив Божественну Літургію свт. Іоана Золотоустого у кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці м. Львова...
16 червня 2018  18:50
Напередодні неділі 3-ої після П'ятидесятниці Високопреосвященний митрополит Димитрій звершив всенічне бдіння у Покровському кафедральному соборі
16 червня, напередодні неділі 3-ої після П'ятидесятниці, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив всенічне бдіння у кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці м. Львова...
11 червня 2018  09:59
Канікули з Богом - екскурсія до Львівської духовної школи
1 червня – у міжнародний день захисту дітей, з благословення ректора Львівської православної богословської академії митр. прот. Ярослава Ощудляка, вихованці недільної школи при храмі Святого Духа с. Оброшино, під керівництвом настоятеля прот. Андрія Лотоцького, відвідали Храм святого Іоана Золотоустого та навчальний корпус ЛПБА...
11 червня 2018  09:33
У неділю всіх святих землі Української, керуючий єпархією співслужив Предстоятелю за Божественною Літургією у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах
10 червня, у Неділю всіх святих землі Української, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, на запрошення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, співслужив Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету за Божественною Літургією у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких могилах з нагоди 367-ї річниці битви під Берестечком...
03 червня 2018  15:49
У неділю всіх святих митрополит Львівський і Сокальський Димитрій з архипастирським візитом відвідав парафію Трьох Святих м. Львова
3 червня, у неділю Всіх святих від віку на землі прославившися, першу неділю після П’ятидесятниці, митрополит Димитрій очолив святкові богослужіння з нагоди 20-ї річниці заснування громади в храмі Трьох Святих м. Львова...
02 червня 2018  18:53
Свято храмового празника відзначила православна громада села Оброшино
28 травня, другого дня Святої Трійці – Дня Святого Духа, парафія Української Православної Церкви Київського Патріархату села Оброшино відзначила храмове свято. Цьогоріч парафія Храму Святого Духа також відзначає 18-ть років заснування громади...
02 червня 2018  18:28
Напередодні неділі 1-ої після П'ятидесятниці Високопреосвященний митрополит Димитрій звершив всенічне бдіння в Покровському кафедральному соборі
2 червня, напередодні неділі 1-ої після П'ятидесятниці, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив всенічне бдіння в кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці м. Львова...
31 травня 2018  17:31
Високопреосвященний митрополит Димитрій взяв участь в урочистому випускному акті бакалаврів та магістрів богослів'я у Львівській духовній школі
31 травня Львівська православна богословська академія святкувала випуск бакалаврів та магістрів богослів'я. Після Божественної Літургії Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій взяв участь в урочистому акті випуску...
31 травня 2018  17:00
У день випуску бакалаврів і магістрів очільник єпархії звершив урочисту Літургію в Академічному храмі свт. Іоана Золотоустого ЛПБА
31 травня Львівська православна богословська академія святкувала випуск бакалаврів та магістрів богослів'я. З нагоди святкового дня в житті духовної школи в Академічному храмі святителя Іоана Золотоустого була звершена врочиста Божественна Літургія. Очолив відправу Літургії очільник Львівської єпархії Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій...
28 травня 2018  17:49
У День Святого Духа митрополит Львівський і Сокальський Димитрій з архипастирським візитом відвідав Свято-Троїцьку парафію, що знаходиться на Рясне м. Львова
28 травня, у понеділок на Духів День митрополит Димитрій очолив святкові богослужіння з нагоди престольного свята в одному із найбільших храмів м. Львова, що на Рясне...
27 травня 2018  18:07
У день свята П'ятидесятниці Високопреосвященний митрополит Димитрій звершив традиційну щорічну молитву на могилах спочилих православних митрополитів на Янівському кладовищі
27 травня, в неділю 8-му після Пасхи, день свята П'ятидесятниці, день Святої Тройці, після завершення богослужіння в Покровському кафедральному соборі, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій традиційно звершив поминальні заупокійні богослужіння на могилах приснопам'ятних преосвященних православних митрополитів Миколая Юрика, Андрія Горака та Євсевія Політила, що знайшли свій останній спочинок на Янівському кладовищі м. Львова...
27 травня 2018  17:01
У день свята П'ятидесятниці Високопреосвященний митрополит Димитрій звершив Літургію і вечірню з читанням коліновклонних молитов в Покровському кафедральному соборі
27 травня, в неділю 8-му після Пасхи, свято П'ятидесятниці, день Святої Тройці, Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій звершив Божественну Літургію святителя Іоана Золотоустого в кафедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці м. Львова...

Протоієрей Андрій Лотоцький: "Сповідь – це примирення з Богом"

24
лютого
2018
--------
13:53
Кожен, хто бажає спастися завжди має серце налаштувати до покаяння і скорботи: «Жертва Богові – це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш» (Пс. 50:19). Тими словами покаяння, примирення з Богом в Старому Завіті навчає великий пророк, другий ізраїльський цар, псалмоспівець Давид. Нам відома його дорога до гріха з Книги Царств і відоме його покаяння. 
В такій скорботі дух людини з легкістю може пройти хитрощі диявола, якого всі сили направлені, щоб ослабити дух людини і засіяти терня, за словами Євангеліста: «…Господарю, чи не добре насіння ти сіяв на полі твоїм? Звідки же взявся кукіль? Він же сказав їм: людина – ворог це зробила.» (Мф. 13:28).
Коли людина старається мати серце чисте і смиренне, тоді диявольські хитрощі без дієві; де є спокій помислів, там живе сам Бог: «…оселя Його, і перебування Його на Сионі» (Пс.75:3).
Початок покаяння народжується від страху Божого і уваги до себе, як говорить святий мученик Вонифатій: «Страх Божий є батько уваги, а увага є матір внутрішнього спокою». Страх Господній пробуджує совість, яка робить те, що і душа як в чистій воді, бачить свою не красоту і так народжується покаяння.
Ми все життя, своїми гріхами ображаємо велич Божу, а тому маємо завжди зі смиренням просити у Бога простити нам провини наші. «Вони били мене, щоб я впав, але Господь підтримав мене» (Пс. 117:13).
Коли святий пророк Нафан дорікнув Давиду за гріхи Його, то він, покаявшись, отримав прощення: «Господь зняв з тебе гріх твій; і ти не помреш» (2 Цар. 12:13).
Один пустельник, що йшов по воду біля джерела згрішив. Коли повернувся у свою келію усвідомив свій гріх і продовжив своє подвижницьке життя, як і раніше. Ворог хотів його відвернути від подвижницького життя, але воїн Христа вистояв на своїй дорозі. Коли ми щиро каємося у гріхах своїх і звертаємося до Господа всім своїм серцем Він дуже радіє, і кладе на плечі заблудлу овечку, і приводить її до Отця Небесного.
Покаяння в гріху полягає в тому, щоб його знову не повторювати. Як від будь-якої хвороби є лікування так і в кожному гріху є покаяння. Нам потрібно без сумніву приступати до покаяння, і воно буде ходатайствувати за нас перед Богом.
Примиритися з Богом допомагає Ісусова молитва: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного! », можна назвати це найбільше досягнення для нашого серця. Григорій Синаїт говорить: «Бога стяжаємо або діланням і трудом, або майстерним призиванням Ісусового імені».
Всякому, хто покаявся або почав шукати Господа, святі отці настановляють звершувати Ісусову молитву, а з нею вже практикувати і  всі інші молитовні правила, таким шляхом швидше можна укріпитися, і прозріти духовно та дійти до внутрішнього миру. При відсутності Бога стікається до нас все зле і шкідливе, не лишаючи місця нікому і нічому корисному для душі, так при Його присутності все супротивне віддаляється, і ні в чому доброму не буває недостачі і все являється можливим для виконання, як і сам Господь нам говорить: «Хто перебуває в Мені, і я в ньому, той приносить багато плоду; бо без Мене не можете робити нічого» (Ін. 15:5).
Старець Паїсій Святогорець говорить, що покаяння має велику силу. Бог дав людині розум для того, щоб та розважала, наскільки великим є її гріх, каялася і просила прощення. Не розкаяна людина є дуже черства, тому що не хоче покаятись і звільнитися від тієї пекельної муки, в якій вона живе і яка веде її ще в гіршу муку.
Таким чином вона позбавляє себе тих земних втіх, які перетворюються в більші, вічні втіхи поруч з Богом «На небі буде більша радість за одного грішника, що кається» (Лк. 15:7). Старець Паїсій навчає, що людина перебуваючи далеко від Бога, перебуває поза собою. Пригадаймо Євангеліє другої підготовчої неділі перед постом про блудного сина.
 «Опам’ятавшись, він сказав до себе: іду до батька свого» (Лук. 15:17-18). Блудний син вирішив повернутись до батька, отямившись і покаявшись. Живучи в гріху, він був поза собою, жив без розуму й сенсу, оскільки гріх поза здоровим глуздом. Людина має здатність змінитися, вона може стати ангелом, а може стати дияволом. Покаявшись, людина може в одну мить перенестись з пекельної муки до Раю. Яку силу має покаяння, примирення з Богом, з самим собою ! Каючись, людина проходить через нове хрещення. Покаяння – це хрещення слізьми. Апостол Петро своїм відреченням зрадив Христа, однак він «Плакав гірко» (Лк. 26:62). І тому отримав прощення у своєму падінні. Тобто щире покаяння обмило апостола Петра і знову очистило його. Людина спочатку народжується тілесно, а потім через Таїнство Хрещення – духовно. «Водою і духом» (Ін. 3:5) людина відроджується і стає людиною новою.
Є сльози егоїстичні, вони подібні до каяття Юди. Він, зрадивши Христа, пішов до фарисеїв, щоб сказати їм: «Згрішив». Але фарисеї відповіли Юді: «Ну а нам ти навіщо кажеш про те, що згрішив?» Ці слова зачепили Юду, він озлобився, жбурнув фарисеям срібняки, пішов і через егоїзм повісився (Мф. 27:3 5). Але якби Юда пішов до Христа і сказав йому: «Прости», то він би спасся. Старець Паїсій називає ще покаяння нескінченним рукоділлям. Коли хтось помирає, то його оплакують, закопують в землю, а потім забувають… Але за наші гріхи ми будемо плакати постійно – поки не помремо. Однак будемо здійснювати це діяння з розважанням і надією на Христа, який перетерпів Розп’яття для того, щоб нас духовно воскресити. Архімандрит Олексій Філозоф навчає: «Покаяння це друге хрещення тому щира сповідь – це краще лікарство для хворої душі».
 «Найтяжчий подвиг – це сповідати тих, хто мовчить на сповіді» – говорить старець. Пастир має докласти всі зусилля до такої овечки, не прогнати її, а можливо обняти і навіть руки поцілувати, з любов’ю запитувати і роз’яснити, щоб така душа пішла від духівника і відчула полегшення, а найважливіше примирення з Богом.
З точки зору відомого богослова і проповідника митрополита Антонія Суржського, люди приходять сповідатися Богові перед священиком, проходять повз тих, кого вони образили, принизили. Зрозуміло, що мало хто грішить проти Бога – майже всі ми грішимо шляхом образ та приниження нашого ближнього. Ми каємося в нетерпінні, каємося в брехні, ми каємося в спокусі, каємося в багатьох злочинах, і всі ті злочини ми робимо перед своїми ближніми. На сповідь ми приходимо до Господа, проходячи своїх ближніх. Тому перше, що ми маємо усвідомити: ми не маємо права приходити каятися в тому, що зробили, якщо не пішли до тієї людини перед ким завинили і не примирилися з ними. Владика Антоній говорить: «Моя душа в тривозі, в мене гнів, в мене буря різних думок через те, що ти сказав, що ти зробив, можеш мене оздоровити? Чи можеш ти мені допомогти тебе простити?» Це дуже важливо і кожен з нас має задуматися над тим, що ми зранені не тільки своїми гріхами, але й чужими. Тому сповідник повинен поставити перед собою питання: кого я образив або на кого я маю образу? Зробити все можливе для примирення, навіть якщо прийдеться принизитись. І лише тоді прийти до Бога і сказати: «Господи, з свого боку я зробив все і тепер прошу Тебе мене простити». Перше ніж отримати прощення від Бога, потрібно перед собою поставити питання: «Чи прощаю я Бога за те, яке життя я маю?» Часто на сповіді можна почути такі слова: «Такі мої гріхи, але як мені не грішити, коли обставини життя так склалися, все пішло прахом. Це означає, що Бог мене не вберіг, Господь створив такі обставини, що я мушу грішити. Я каюся в своїх гріхах, але насправді Бог в цьому винний». Тому наша сповідь має бути примиренням. Кожна сповідь має бути, з одного боку, погляд в минуле, а з іншого – програмою на майбутній подвиг, на боротьбу, на перемогу над собою в ім’я Бога, і в ім’я ближнього.
Для того, щоб надалі не впадати у гріх, людина повинна намагатися уникати всього того, що її на цей гріх провокує. Наприклад, якщо людина, яка випиває, хоче отримати допомогу і кинути пити, то вона повинна навіть не наближатися до закладів, де продають алкоголь. Якщо в людини є якась пристрасть і вона її визнає, і робить все можливе для того, щоб її відсікти, кається, смиряється, у неї є бажання відсікти цю пристрасть, це бажання доходить до Бога і Бог їй допомагає. Але якщо людина не докладає зусиль, то як може отримати Благодать Божу, і знов грішить. Благодать Божа не приходить до людини у стані гріха, тому такій людині Благодать не допомагає. Бо якщо б Благодать Божа допомагала у таких випадках, то Бог дарував би її навіть дияволу. Так навчає старець Паїсій.
Людина, яка впала в якийсь гріх, але не лежить у ньому, тобто не залишається у своїх гріхах, але кається в своєму падінні та робить подвиг, щоб не повторити це падіння, приймає Благодать Божу і отримує допомогу, примирення з Творцем.
протоієрей Андрій Лотоцький, 
настоятель Храму Святого Духа с. Оброшино
Переглядів: 671
Слідкуйте за нашими новинами у соціальних мережах

facebookvkgoogletwitteryoutube
УПЦ КП
Єпархія
Архієрей
Новини
Публікації











Розробка та веб-дизайн:
[ Andriy_BURDYK ]™
у співпраці з ІТЦ "SP-Service"
Хостів сьогодні:  447
Хітів сьогодні:  7666

Хостів всього:  994488
Хітів всього:  8097822
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET